Guggenheim Museum project in Helsinki

23/01/2015

The Guggenheim Museum in Helsinki will be constructed in the harbor, according to the natural orientation of the pier. The architecture will embody the impressive surroundings of the port as well as the historical architecture. The museum evokes the feeling of a hybrid; half boat-half building.

As a sculptural landmark and a symbol of Finland's contribution to contemporary art, the strength of the architecture resides in its simplicity and usage of space that above all gives attention and prominence to the artwork.

The superimposed rings of the museum recall the façade of the Guggenheim in New York. In the heart of the building, the main courtyard is transformable and can be used as a water basin in the Summer, a garden, or, while being well covered, a stage. Inspired by Finland’s coastline, the curved design of layered promenades draws from it’s calming beaches and smooth rocks and recalls the experience of a walk along the shoreline discovering different treasures along the way.

Wood is prominent though out the building. The oval shape of the exhibition rooms allows for a 360° viewing which natural light is controlled by translucent curtains according to the season. The rings are also the support of a transparent roof that would cover the all museum, giving the appearance of a circus tent dedicated to art.